Tarroja de Segarra [Torroja ]

   Extensió: 8 km2  Població: 179 h [2001]
Municipi de la Segarra, a la vall mitjana del Sió, que travessa el terme en direcció SE-NW. El territori, pla, és cobert gairebé tot pels conreus (unes 550 ha), la majoria de secà; els principals productes són els cereals (blat, ordi i civada). Hi ha petites extensions de vinya i olivera. El regadiu (patates, hortalisses i farratge) ocupa unes 25 ha prop del riu. Hi ha cria de bestiar porcí. El poble (192 habitants [1996]; 460 m alt) és a la dreta del Sió. L'església parroquial és dedicada a sant Salvador. El lloc és conegut ja al s XI, quan Ramon Berenguer donà a Ecard Miró, senyor del lloc, el castell de l'Ametlla de Segarra. Els Tarroja, senyors també de Solsona i Arbeca, es fusionaren, a través del matrimoni d'Agnès de Tarroja amb el vescomte Ramon Folc IV de Cardona, amb els Cardona; llur fill Ramon Folc V atorgà el 1269 una important carta de franqueses. Restà el lloc, que estigué emmurallat, en poder dels Cardona i formà part de la batllia de Torà.
  Situació i presentació
El terme municipal de Tarroja de Segarra, de 7,84 km2, es troba a la vall mitjana del Sió, que travessa el territori en direcció SE-NW. És envoltat en bona part pel municipi de Torrefeta, que forma com una ferradura, i limita també amb el terme municipal de Cervera al SE i a migdia.
La carretera de Cervera a Guissona travessa el municipi i el nucli de Tarroja de Segarra de S a N. Del poble de Tarroja de Segarra surt una carretera, en direcció W, que enllaça amb la carretera que uneix les poblacions de Cervera i Agramunt; mentre que una altra, en direcció E, porta a la N-141, a l'alçada de Sant Ramon de Portell.
L'orografia no té altres relleus notables que les suaus carenes a banda i banda de la ribera del Sió, riu que rep en aquest municipi les aigües del torrent de Valls, nascut en el veí terme de Torrefeta.
Gran Enciclopèdia Catalana

Municipi de Tarroja
La única y verdadera historia de Cristóbal Colón
GENEALOGÍA DE LA FAMILIA CONDAL ROVIRA
El descubrimiento de América fue obra de catalanes Los Cresques, los Ferrer, los Colom y los Cabot. Las cuatro familias que cambiaron la historia del mundo.
La única y verdadera historia de Cristóbal Colom descubridor de América
Joan Cristófor Colom de Tarroja
Ressenya de l'interessant Excursió feta els dies de Pasqua Florida a Cervera, Tarroja, Torrefeta, Guisona, Masoteras, Palòu de Torá, Torá, L'Ajuda, Castell-follit de Riubregós i Calaf (Foment Excursionista de Barcelona (Juny de 1923)
R. ESCLASANS BATLLE. Excursió a La Segarra els dies 7, 8, 1 9 de Juny de 1924 (Butlletí del Foment Excursionista de Barcelona. Any II. Núm. 8. Agost de 1924)
Josep Mª Espinàs: A peu per la Segarra


Text aparegut a: Fent camí per la Segarra rural.Nº 211. 7 d'abril de 2002:
TARROJA

Aquests darrers dies la vila de Tarroja ha estat notícia per la seva activitat cultural.
Dissabte, 23 de març, hi hagué la presentació d’un llibre titulat “El clot de l’aigua”. Josefina Carulla presentà l’autor i donà una primera impressió del llibre.
L’autor Francesc Pascual, de Castellnou de Seana, escriu una novel·la com a homenatge a Tarroja, la terra de la seva àvia.
Tota la novel·la evidencia el plaer de retrobar l’arrelament. L’argument ens fa veure el camí de moltes famílies de la Segarra que, a finals del segle dinovè, miren l’Urgell com una millor possibilitat d’assegurar les collites.
Entre el nombrós públic s’hi trobava la cantant Núria Feliu, que també té arrels a la Segarra i sempre que pot hi ve.
“La memòria de les flames”
Aquest és el títol d’un altre llibre que es presentà a Tarroja el dia 30 de març. Núria Verdés fou qui, amb un lleguatge juvenil i entenedor, presentà l’autor, glossant la seva trajectòria  i situant el públic en l’argument de la novel·la.
Josep Coma exposà la seva intenció d’homenatjar, amb aquesta novel·la, a mossèn Martí que fou, durant trenta sis anys, rector de la vila, i també homenatjar a un tipus de família senzilla com la de mossèn Martí i com les nostres pròpies famílies.
Josep Coma, deixeble de mossèn Martí, fa ressorgir el personatge entre la realitat i la ficció com una prova d’afecte i agraïment a la seva persona.

Aplec de Sant Julià

Tarroja celebrà, dilluns de Pasqua, el seu tradicional aplec a l’ermita de Sant Julià. El temps fou immillorable, hi hagué molta participació, missa, coca amb xocolata i moscatell i se sortejà una mona i un llibre de “La memòria de les flames” de Josep Coma. La sorpresa fou l’exposició d’una maqueta de l’ermita en miniatura, obra de l’artista Jaume Secanell, la qual deixà sorprès a tothom. Tot plegat un èxit!