La Verdolaga
Amanida de Verdolagues
Sopa de Verdolagues
Truita de Verdolagues
Verdolagues amb panses i pinyons
La Verdolaga
Ensalada de Verdolagas
Sopa de Verdolagas
Tortilla de Verdolagas
Verdolagas con pasas y piñones

LA VERDOLAGA

Parlaré amb deteniment de la verdolaga (Portulaca oleracea en botánica). perqué crec que és de molt fácil reconeixement, dificil de confondre i existeix en abundància en els nostres camps. És una planta anyal, ajaguda, de tiges vermelles, fulles carnoses i verdes i flors grogues. A l'Edat Mitjana era menja comuna, fins i tot en les taules nobles i reials. Pot ser conreada, i amb força regades adquireix un aspecte ben diferent. D'agradable sabor que recorda els espinacs, però més suau; també és rica en ferro i se la considera diürètica i refrescant. Pot ser consumida de moltes maneres, tant crua com cuita. N'ofereixo, doncs, algunes receptes, que ens permetran recuperar aquesta menja excel.lent.
AMANIDA DE VERDOLAGUES

Cal, de primer, que netegem i rentem bé les verdolagues, que solen portar terra. Les tallarem a bocins regulars i les posarem en el centre d'una safata. Les envoltarem de rodanxes de patata, bullides amb pell, que un cop fredes, pelarem i tallarem. Per amanir.les, a més de la sal, emprarem una salsa feta a morter, tot picant un allet, un rovell d'ou dur, unes ametíles crues, un poc de menta fresca i un xic dalfàbrega, i ho lligarem amb oli, vinagre i pebre negre. Un cop amanit ho hem de decorar amb la clara d'un ou dur, trinxada ben fineta.

SOPA DE VERDOLAGUES

Ofegarem en oli, amb l'olla ben tapada i a foc suau, un poc de ceba i molta verdolaga trinxades ben fines. Un cop toves, i sense deixar que es daurin, afegirem llesquetes de pa tallat per a sopes i pebre vermell. Hi donarem uns tombs i alegirem aigua o brou lleuger en quantitat suficient. Ho farem bullir tot plegat prop de mitja hora i al darrer moment hi posarem un polsim de nou moscada, que acabarà d'aromar la sopa.

TRUITA DE VERDOLAGUES

Ens caldrà d'ofegar amb oli, en una paella que tapi bé, les verdolagues trinxades fines (podem posar.hi un xic d'all ben picat). Un cop toves tan sols haurem d'afegir-hi els ous batuts i fer la truita al gust, si bé és recomanable que sigui rodona i poc feta.

VERDOLAGUES AMB PANSES I PINYONS

També podem preparar les verdolagues com és fa amb els espinacs: un xic bullides, les passarem, ben escorregudes, per una paella on ja tindrem l'oli calent amb les panses i els pinyons. Amb aquest mateix preparat podem farcir uns panadons, o fer-ne una coca.

                                                                                                                              Pere Sans
                                                                                                                              Cuina Catalana tradicional i moderna
                                                                                                                              Barcelona, Barcanova, 1991.


LA VERDOLAGA

Hablaré con detenimiento de la verdolaga (Portulaca oleracea en botánica), porqué creo que es de muy fácil reconocimiento, difícil de confundir y existe en abundancia en nuestros campos. Es una planta anual, extendida sobre el suelo,de tallos rojos,hojas carnosas y verdes y flores amarillas. En la Edad Media era comida habitual, incluso en las mesas nobles y reales. Puede ser cultivada, y con frecuentes riegos adquiere un aspecto bien diferente. De agradable sabor que recuerda las espinacas, pero mas suave; también es rica en hierro y  se la considera diurética y refrescante. Puede ser consumida de muchas maneras, tanto cruda como cocida. Ofrezco, pues, algunas recetas, que nos permiyirán recuperar esta verdura excelente.
ENSALADA  DE VERDOLAGAS

Es preciso, de entrada, que limpiemos y lavemos bien las verdolagas, que suelen llevar tierra. Las cortaremos a trozos regulares y las pondremos en el centro de una bandeja. Las envolveremos con rodajas de patatas, cocidas con piel, que una vez frías, pelaremos y cortaremos. Para aliñarlas, además de la sal, emplearemos una salsa hecha con mortero, picando un ajo, una llema de huevo duro, unas almendras crudas, un poco de menta fresca y una pizca de albahaca, y lo ligaremos con  aceite, vinagre y pimienta negra. Una vez aliñado lo decoraremos con la clara de un huevo duro, trinchada bien fina.

SOPA DE VERDOLAGAS

Rehogaremos en aceite, con la olla bien tapada y a fuego lento, un poco de cebolla y mucha verdolaga trinchadas bien finas. Cuando estén tiernas, y sin dejar que se doren, añadiremos rebanaditas de pan cortado para sopa y pimentón. Le daremos unas vueltas y añadiremos agua o caldo ligero en cantidad suficiente. Haremos que hierva todo cerca de media hora y en el último momento pondremos un pellizco de nuez moscada, que acabará de aromatizar la sopa.

TORTILLA DE VERDOLAGAS

Tendremos que rehogar en aceite, en una cazuela que tape bien, las verdolagas trinchadas finas (podemos ponerle un poco de ajo bien picado). Cuando estén cocidas y tiernas solo tendremos que añadirle los huevos batidos y hacer la tortilla al gusto, si bien es recomendable que sea redonda y poco hecha.

VERDOLAGAS CON PASAS Y PIÑONES

También podemos preparar las verdolagas como se hace con las espinacas: un poco hervidas, las pasaremos, bien escurridas, por una sartén donde ya tendremos el aceite caliente con las pasas y los piñones. Con este mismo preparado podemos rellenar unas empanadillas, o hacer una coca o torta.

                                                     Pere Sans
                                                     Cuina Catalana tradicional i moderna
                                                     Barcelona, Barcanova, 1991.
                                                      (Traduccido por Ernest Núñez)