Uno de los Salones Comedores del Gran Hotel Colón. Barcelona (s.l. s.e.)


Escudella i carn d'olla

L'escudella i carn d'olla és el plat d'evaporació més important de la nostra cuina.
Quan jo era estudiant a Barcelona, al restaurant Ribas, al Continental, es podía menjar la millor carn d'olla pública del país.
A les families,era el plat per antonomàsia a l'hora de dinar.
Era impossible no veure aparèixer,tot l'any, la pilota i la cuixa de gallina, generalment de molta edat, i no respirar l'olor tan característica.
.
Faves a la catalana
En l'época de la meva joventut, a Barcelona, conegué un senyor que s'havia arruïnat menjant faves a la catalana.
No havia pas estat una gran fortuna,però aquell excelent ciutadà tenia quartets.Malgrat la desgràcia, no semblava pas excessivament atabalat, ni tenia la disciplència dels qui vénen a menys, que és una disciplència, sigui dit tot passant, que té una gran semblança amb la de les persones que vénen a més.
Era un home tranquil,conformat i enraonat. Estic segur que qualsevol altra causa de ruïna l'hauria portat a una negra melangia. La ruïna per causa de faves sembla comportar una justificació espontània i no espesseix pas la sang en demesia.
 

Llagosta i pollastre

La gent d'ací, doncs, tendeix, davant dels fogons a resoldre el principi de contradicció. Ací s'ha construït la combinació de la llagosta i el pollastre.Tractar d'unir, sobre el sofregit d'una cassola, aquests elements vol una certa audàcia. Així i tot, es tracta d'un plat perfectament popular en el país -popular no pas en el sentit econòmic,ben entès-
En virtut del mateix principi cuinem las gambes amb salsitxes i la llagosta amb cargols.També es fa n-en el seu temps- combinacions d'aquesta tendència amb la cabra de mar.

  Josep Pla
 (Llagosta i pollastre)